A szemvizsgálatról


Az egészséges szem fontosabb a tisztán látásnál !
Amikor egy optometrista a szemet vizsgálja, a tiszta és kényelmes látás mellett az egészségi állapotot is ellenőrzi. A látási problémák megbeszélése után az optometrista tesztek sorozatával leméri, hogy szükség van-e szemüvegre, kontaktlencsére, és ha igen, akkor milyen erősre. Azt is ellenőrzi, hogy normális-e a kétszemes együttműködés, és a közelre fókuszálási képesség. Megvizsgálja a szemet, nincs-e látási zavar. Megtalálja a szembetegségeket azok jeleiből, és megfelelő gyógyintézetbe irányít. Felírja, beszerzi és javítja a szemüveget. Egészségügyi problémákat is észlelhet. Felírja és beszerzi a megfelelő kontaktlencsét. Analizálja a szem koordinációs zavarait.Felírhat speciális optikai segédleteket, és hozzájárulhat a beszerzésükhöz.Tanácsot ad a megvilágítás körülményeinek beállításához.A rendszeres szemvizsgálat azért fontos, mert minél előbb észlelik az elváltozásokat, annál jobban kezelhetőek azok. Ez különösen igaz a gyerek- és időskorúak esetében. A látás javításán kívül a szemvizsgálat segíthet más betegségek, vagy később súlyos látásproblémákat okozó elváltozások korai felismerésében is (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, szürke és zöld hályog). Ezért mindenki számára javasolt lenne a legalább kétévenkénti szemvizsgálat. Az életkortól és egészségi állapottól függően akár gyakoribb vizsgálat is szükséges lehet.

Egy átlagos szemvizsgálat mindössze 15-20 percig tart és teljesen fájdalommentes.A szemvizsgálat általában két részből áll : a lézeres számítógépes szemvizsgálat - objektív eredményét, összevetjük a - szubjektív fénytöréses vizsgálat ( visus táblás, olvasópróba ) eredményével. Ezek után alakítjuk ki a kényelmes kétszemes látást biztosító korrekciót a szemüveggel vagy kontaktlencsével.

Közismert, hogy a cukorbetegek gyakran küzdenek látásproblémákkal is, ezért legtöbbjük szemüveget vagy kontaktlencsét visel. Ezen a koincidencián alapul a marylandi egyetem kutatóinak találmánya is, egy újfajta kontaktlencse, amely folyamatosan mérve a glukózszintet, feleslegessé teheti az állandó vérvételt. A különös kontaktlencse "muködési elve" azon a megfigyelésen alapul, hogy a vérhez hasonlóan a könny is tartalmaz glukózt, melynek koncentrációjából megállapítható a vércukorszint. Az amerikai szakemberek ezért egy közönséges kontaktlencsébe egy olyan fluoreszkáló anyagot vittek be, amely a glukózhoz kötodve megváltoztatja tulajdonságait. E változások tehetok láthatóvá egy fluoreszcenciás spektroszkóp segítségével, s ezáltal meghatározható a beteg vércukorszintje is.
<<<<  Szemüveg